Ελληνικά English
Σχετικά με το Alykes.com | Χάρτης Ιστότοπου | Σύνδεσμοι | Προσθήκη στα Αγαπημένα Τελευταία Ενημέρωση   
 

Οικολογία & Φύση - Αλυκές Αλυκανάς Ζάκυνθος

ΔΗΜΟΣ ΑΛΥΚΩΝ
  Αρχική Σελίδα
  Γιατί εδώ;
  Παραλίες
  Χωριά
  Χάρτες
  Φωτογραφίες & Βίντεο
  Αξιοθέατα
  Το νησί της Ζακύνθου
ΔΙΑΜΟΝΗ
  Ξενοδοχεία
  Διαμερίσματα - Στούντιο
  Βίλες
 
  Αγροτουρισμός
  Ειδικές Προσφορές
  Κρατήσεις Online
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  Ενοικίαση Αυτοκινήτων
  Δραστηριότητες - Σπορ
  Ταξίδια & Εκδρομές
  Μεσιτικά Γραφεία
  Εργασία
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
  Εστιατόρια
  Μπαρ / Καφέ & Κλαμπ
  Αγορές - Καταστήματα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Τοπική Αυτοδιοίκηση
  Τοπικά Προϊόντα
  Ιστορία
  Χρήσιμα Τηλέφωνα
  Μουσεία
  Εκδηλώσεις
  Πολιτισμός
  Οικολογία & Φύση
Zante Forums

Bookmark and Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turtle Οικολογία & Φύση

Το καταπράσινο νησί της Ζακύνθου, που καλείται από τους Ενετούς «το λουλούδι της ανατολής» είναι πλούσιο σε άγρια φύση και χλωρίδα.
Οι χελώνες Caretta Caretta (φωτο) συνδέονται έντονα με τη Ζάκυνθο.Caretta Caretta Sea turtle Η Ζάκυνθος είναι μεγάλης περιβαλλοντικής σπουδαιότητας για τις χελώνες και κυρίως, ο κόλπος του Λαγανά, αφού αυτές οι παραλίες έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση φωλιών χελωνών από οπουδήποτε αλλού στη Μεσόγειο - με σχεδόν 1.500 φωλιές σε μόνο 5χμ. παραλίας. 900 χελώνες έρχονται να γεννήσουν τα αυγά τους στις παραλίες της Ζακύνθου. Οι χελώνες Caretta Caretta κάνουν τα μακρύτερα ταξίδια μετανάστευσης από οποιεσδήποτε άλλες χελώνες της θάλασσας. Μπορούν να γεννήσουν μέχρι 200 αυγά και μπορούν να επαναλάβουν αυτήν την διαδικασία 15 ημέρες αργότερα - μέχρι τρείς ή τέσσερις φορές σε μια εποχή (Ιούνιο - Αύγουστο). Η επιβίωση των χελωνών εξαρτάται από τους ανθρώπους και με κοινή συνεργασία θα είναι δυνατό για τις χελώνες και τους ανθρώπους να μοιραστούν αρμονικά τις παραλίες.
Monachus MonachusΈνα άλλο είδος που στηρίζεται στις καθαρές θάλασσες της Ζακύνθου είναι η φώκια Monachus Monachus (φωτο). Οι φώκιες είναι τα πιο διακυβευμένα είδη στην Ευρώπη, με μόνο μερικές εκατοντάδες ζώα να υπολείπονται στη Μεσόγειο. Η μεσογειακή φώκια Monachus Monachus είναι, πιθανόν, παγκοσμίως το σπανιότερο θηλαστικό θάλασσας - οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν μόνο 500 φώκιες στη Μεσόγειο και οι 250 ζουν στις θάλασσες γύρω από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Ζακύνθου. Τα θηλυκά γεννούν τα μικρά τους στις απομονωμένες σπηλιές και οι περισσότερες φώκιες γεννιούνται το φθινόπωρο.

Δεδομένου ότι οι παραλίες στη Ζάκυνθο είναι σημαντικές για την επιβίωση της χελώνας, το 1999 δημιουργήθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.)
(www.nmp-zak.org ).
Ο σκοπός του Ε.Θ.Π.Ζ. είναι να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού και να εξασφαλιστεί η προστασία των βιότοπων της άγριας φύσης. Το εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου βρίσκεται στο νότιο και μεγαλύτερο μέρος του νησιού της Ζακύνθου. Οι στόχοι του θαλάσσιου πάρκου είναι να συντηρηθεί το φυσικό περιβάλλον και η οικολογική ισορροπία της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής του κόλπου Λαγανά και των νησιών Στροφάδια. Το εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου είναι το πρώτο στην Ελλάδα και είναι ένα παράδειγμα για άλλες περιοχές στην Ελλάδα, όπου απαιτείται ολοκληρωμένη και σωστή διαχείριση.

Επίσης, υπάρχουν πολλοί σύλλογοι και μη κερδοσκοπικά σωματεία που έχουν αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιότοπών τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέτα Καρέτα στη χώρα μας καθώς και την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών όπως και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού Παράδειγμα αποτελεί ο "Αρχελών"
(Δείτε περισσότερα - www.archelon.gr )
.

Επίσης, τα δελφίνια μερικές φορές φτάνουν ως τις ακτές της Ζακύνθου, κάνοντας μια εντυπωσιακή επίδειξη με τις βουτιές τους μέσα στην ήρεμη θάλασσα. Είνα ιόμορφα θηλαστικά της θάλασσας που απολαμβάνουν την επαφή με τους ανθρώπους και συχνά κολυμπούν παράλληλα με τις βάρκες. Δεν είναι σύμπτωση ότι τα δελφίνια συμβολίζουν τη χαρά, την ελευθερία και την αρμονία της φύσης.

Η διασημότερη άγρια φύση που συνδέεται με τη Ζάκυνθο είναι οι χελώνες Caretta Caretta και οι φώκιες Μονάχους Μονάχους, εντούτοις υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από ζώα που κατοικούν σε αυτό το νησί.
Από τα κατοικίδια, τις γάτες και τα σκυλιά, στα ζώα για τη γεωργική χρήση όπως κοτόπουλα, πρόβατα, κατσίκια, αγελάδες, γουρούνια, γαϊδουράκια και άλογα, καθώς επίσης και πουλιά, που κατά τη διάρκεια μετανάστευσής τους, σταματούν στο νησί για ξεκούραση, πριν συνεχίσουν το υπόλοιπο ταξίδι τους.

Ακόμη, υπάρχουν πολλά είδη πεταλούδων που προσθέτουν τα χρώματά τους στο θαυμάσιο τοπίο και συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων - η Ζάκυνθος είναι ένας παράδεισος από χλωρίδα και πανίδα.

Advertise on this site - Website created & powered by